کوهستان الهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجه
گزارش و تصاویر طبیعت ایران

چگونه بدانیم به اندازه کافی ورزش نمی کنیم؟ دستور العمل‌های ورزشی برای بچه‌های ۳ تا ۵ سال آیا عرق کردن باعث کاهش وزن و چربی سوزی می‌شود؟ علت حالت تهوع بعد از ورزش چیست؟ علت لرز کردن بدن چیست و چرا می‌لرزیم؟ چگونه بدانیم بدن مان کمبود کربوهیدرات دارد؟ اطلاعیه مهم! / خودداری از صعود به قلل مرتفع کشور به ویژه «دماوند»، «علم‌کوه» و «سبلان» در ایام تعطیل بهترین اپلیکشن های مخصوص کوهنوردان درخواست شفاف‌سازی در مورد خبر وقف کوه دماوند سلیت به جناب آقای دکتر «حمید مساعدیان» مسئول بخش جست‌وجو و نجات فدراسیون تسلیت فقدان کوه‌نورد فداکار زنده‌یاد «البرز زارعی» بررسی ساخت پد بالگرد به منظور ارتقای امداد رسانی هوایی در منطقه کوهستانی البرز مرکزی انعقاد تفاهم نامه با “بیمه سامان” / بهره‌مندی اعضای فدراسیون از شرایط ویژه انواع بیمه نامه‌ها بررسی ساخت پد بالگرد به منظور ارتقای امداد رسانی هوایی در منطقه کوهستانی البرز مرکزی آزمون‌های ورودی مربیگری درجه 3 کوه‌پیمایی تهران / تیر 1399 جلسه بررسی و مشکلات کوه‌های شمال تهران با شهرداری منطقه 1 گردهمایی اعضای منتخب ستاد اطلاع رسانی و پیشگیری از حوادث کوهستان گزارش تصویری / عملیات جستجوی هوایی جهت کوهنورد مفقود شده در منطقه علم کوه


ممنوعیت برگزاری کلیه دوره های آموزشی مرتبط با سنگ‌نوردی در طبیعت تا اطلاع ثانوی

ممنوعیت برگزاری کلیه دوره های آموزشی مرتبط با سنگ‌نوردی در طبیعت تا اطلاع ثانوی

1399/07/21 | بخشنامه ها

 

متن خبر :

 

براساس تصمیم کمیته آموزش فدراسیون، نظر به وقوع حادثه منجر به درگذشت زنده یاد مرتضی نادی در آزمون

ورودی دوره مربیگری درجه ۲ سنگنوردی، برگزاری کلیه د‌وره‌های آموزشی مرتبط با سنگ‌نوردی طبیعت شامل

مقدماتی، پیشرفته و‌دیواره‌نوردی تا اطلاع ثانوی ممنوع می‌باشد.

هیات‌های استانی مسئول نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه می‌باشند و درصورت تخلف هریک از مربیان در

اجرای آن به کمیته انضباطی فدراسیون معرفی خواهند گردید.

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : دو شنبه 28 مهر 1399

چگونه بدانیم به اندازه کافی ورزش نمی کنیم؟

چگونه بدانیم به اندازه کافی ورزش نمی کنیم؟

 نویسنده:هدی بانکی

 

حتی اگر اهل باشگاه رفتن نیستید یا دوست ندارید در کلاس‌های ورزشی شرکت کنید، مهم است که در خانه ورزش کنید، خصوصا اگر هر یک از علائم زیر را دارید. یوگا، رقص، پیاده روی در اطراف محل زندگی‌تان یا شرکت در کلاس‌های آنلاین فیتنس و انجام چند حرکت کششی بین تایم‌های دورکاری‌تان در خانه، راه‌های خوبی هستند که کمک‌تان می‌کنند تحرک بدنی لازم را داشته باشید.

علائم کم ورزش کردن

مدام احساس خستگی می‌کنید

اگر با وجود اینکه خواب و تغذیه‌تان کافی و درست است باز هم تمام مدت احساس خستگی می‌کنید، شاید تمام چیزی که لازم دارید، تحرک بدنی بیشتر باشد. ممکن است ضد و نقیض به نظر برسد اما تحقیقات نشان می‌دهد یک جلسه تمرین ورزشی با شدت کم تا متوسط که دست کم ۲۰ دقیقه طول بکشد می‌تواند انرژی بخش بوده و از خستگی‌تان کم کند.

کافیست آن انگیزه‌ی هر چند کوچک را در خود بیدار کرده و شروع کنید به حرکت کردن. به محض اینکه تحرک را شروع کنید، انرژی‌تان بالا خواهد رفت.

ناگهان دردی را تجربه می‌کنید

تقریبا همه‌ی ما تجربه‌اش کرده‌ایم: صبح از خواب بیدار می‌شویم و پایین کمر یا زانو و یا شانه‌مان ناگهان درد می‌گیرد. احتمالا وسوسه می‌شوید حرکتی نکنید اما حرکت دادن عضلات، مفاصل را منعطف می‌کند و باعث افزایش جریان خون به سمت ناحیه‌‌ای می‌شود که دردناک است و شاید همین برای تسکین دردتان کافی باشد.

مثلا حتی افرادی که دچار کمر دردهای مزمن یا دردهای آرتریت هستند نیز می‌توانند با انجام ورزش‌های منظم، حرکات روزانه‌ی خود را بهبود داده و توانایی بدنی خود را افزایش بدهند.

استرس زیادی دارید

 

بیشتر ما هر روز نگرانی‌ها و استرس‌هایی در مورد مسائل مالی، سیاست، اطلاعات جورواجور که در رسانه‌های اجتماعی جاری هستند و کلی چالش‌های دیگر هستیم و آنقدر مشغله داریم که فرصتی برای آرامسازی خود باقی نمی‌گذاریم و این استرس می‌تواند ما را بیمار کند. اما پیاده روی، دویدن یا تمرینات قدرتی به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه سه تا چهار بار در هفته کافیست تا از میزان اضطراب و استرس‌مان به میزان قابل توجهی کم کند.

تستوسترون‌تان کم است

ورزش، راهی بسیار عالی برای کمک به تنظیم هورمون‌هاست و متعجب خواهید شد اگر بدانید ورزش چقدر می‌تواند بر طرز فکرتان، ظاهرتان و احساس‌تان اثر بگذارد. فعالیت بدنی می‌تواند سطح تستوسترون‌تان را افزایش بدهد که کمک‌تان می‌کند عضلات خود را حفظ کنید.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد حتی پیاده روی منظم می‌تواند بر سطح هورمون‌ها و در نتیجه افزایش قدرت‌تان اثر مثبت بگذارد. افزایش تستوسترون به تقویت متابولیسم و حفظ جوانی و شادابی پوست کمک کرده و عملکرد مناسب مغزتان را حفظ می‌نماید.

گوارش‌تان مشکل دارد

۳۰ دقیقه دویدن یا پیاده روی تند، کاری که انجام می‌دهد بیشتر از افزایش اشتهای‌تان برای شام است؛ همین فعالیت ساده کمک‌تان می‌کند شام‌تان را نیز بهتر هضم کنید. ورزش هوازی، تنفس‌تان را تند کرده و ضربان قلب‌تان را بالا می‌برد که نتیجه‌ی آن، بهبود انقباضات عضلات روده‌ای‌تان و کاهش احتمال یبوست خواهد بود. تحرک بدنی به هر صورتی که باشد به نفع گوارش‌تان است.

در سبک زندگی‌تان مشکلی دارید

اگر احساس می‌کنید این روزها، کنترل و تسلط خود را روی امور از دست داده‌اید باید بدانید ورزش می‌تواند روی تغذیه، خواب و اینکه چقدر در محل کارتان یک جا می‌نشینید اثر بگذارد. بنابراین ورزش و تحرک بدنی می‌تواند انتخاب دیگر سبک زدگی‌تان را تحت تاثیر قرار بدهد و در نتیجه شیوه‌ی کنترل امورات روزمره‌تان را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. در واقع ورزش به شما کمک می‌کند عادت‌های بد خود را اصلاح نمایید.

خوب نمی‌خوابید

 

اگر شب‌ها برای به خواب رفتن مشکل دارید، شاید لازم باشد طی روز فعالیت بدنی‌تان را بیشتر کنید. تحقیقات دریافته است ورزش کردن می‌تواند کیفیت و کمیت خواب را بیشتر کند. فرقی نمی‌کند چه زمانی از روز ورزش می‌کنید؛ به هر حال اثر آن را روی خواب شب‌تان خواهید دید. ورزش کردن به رفع مشکل بیخوابی در افراد کمک می‌کند و خلق و خو را بهبود می‌دهد.

اغلب به نفس نفس زدن می‌افتید

این هم یکی از شایع‌ترین علامت‌های کم ورزش کردن. اگر می‌بینید هنگام انجام فعالیت‌های عادی که طبیعتا نباید مشکل تنفسی برای‌تان ایجاد کنند، به نفس نفس زدن می‌افتید، یا هم اکنون در فعالیت‌هایی دچار مشکل تنفسی می‌شوید که قبلا این مشکل را برای‌تان ایجاد نمی‌کرده است، می‌تواند نشاندهنده‌ی این باشد که سیستم قلبی عروقی و متابولیسم‌تان سازگاری خوبی ندارد، اما با ورزش قابل حل است.

حرکت شنا را نمی‌توانید انجام بدهید

 

شنا، یک تست بسیار خوب برای فیتنس فیزیکی است زیرا عضلات کمر، شانه‌ها، بازوها و میان تنه را به کار می‌گیرد. برای اینکه حرکت شنا را کامل انجام دهید باید با کمک دست‌های‌تان که نزدیک به بدن‌تان است بتوانید پایین بروید و سپس خود را بالا بکشید.

شنا تمرین سختی است اما هر کسی که فیتنس فیزیکی دارد باید بتواند چند تکرار از شنا انجام بدهد. در واقع هر فرد زیر ۵۰ سال باید بتواند دست کم ۵ تا ۱۰ شنا برود.

زمان زیادی طول می‌کشد تا ضربان قلب‌تان آرام شود

اگر از نظر بدنی سالم باشید و ورزش کنید، قلب شما هنگام ورزش می‌تواند سریع‌تر خون لازم برای تمام بدن‌تان را پمپاژ کند (۱۴۰ تا ۱۹۰ تپش در دقیقه). اما وقتی که متوقف می‌شوید، ضربان قلب‌تان باید بتواند به ۲۰ تپش در دقیقه برسد تا سرعت نرمال خود را داشته باشد.

اما اگر فیتنس فیزیکی خوبی نداشته باشید، زمان خیلی بیشتری لازم است تا قلب‌تان آرام شود. در واقع هر چه فیت‌تر باشید، قلب‌تان زودتر به تپش‌های معمول خود برخواهد گشت.

فشار خون‌تان بالاست

 

اگر توسط پزشک از فشار خون بالای‌تان آگاه شده‌اید یا اینکه خودتان فشار خون‌تان را اندازه گرفته‌اید و متوجه شده‌اید بالاست، به هر حال باید آن را جدی بگیرید. قوی کردن عضله‌ی قلب، بهترین راه کنترل فشار خون است و این کاری است که ورزش انجام می‌دهد. داشتن فعالیت بدنی بیشتر می‌تواند فشار خون سیتولیک‌تان را پایین بیاورد. تنها ۳۰ دقیقه ورزش منظم کافیست تا شما را از مصرف داروهای فشار خون بی‌نیاز کند.

همیشه احساس گرسنگی می‌کنید

اگر تحرک نداشته باشید، بدن‌تان غذای زیادی نیاز نخواهد داشت اما می‌تواند فریب‌تان بدهد تا فکر کنید سوخت کافی دریافت نمی‌کنید. اگر مرتبا احساس گرسنگی می‌کنید اما فعال نیستید، ممکن است دلیلش این باشد که گرلین زیادی ترشح می‌کنید.

گرلین هورمونی است که به شما احساس گرسنگی می‌دهد. در مطالعه‌ای از گروهی از مردان خواسته شد ورزش کنند و گروهی دیگر ورزش و تحرکی نداشتند. سپس میزان گرلین و اندازه‌ی اشتهای‌شان سنجیده شده و معلوم شد ورزش، تاثیر مثبت بر کاهش اشتها داشته است.

دچار نوسانات خلقی هستید

شاید عصبانیت‌های ناگهانی، آشفتگی، اندوه و یا هر احساس منفی دیگرتان را به گردن پروژه‌ی سختی که رئیس‌تان به شما محول کرده بیندازید یا غرغرهای همسرتان را علتش بدانید. اما این نوسانات خلقی می‌توانند ناشی از ورزش نکردن و بی‌تحرکی هم باشند. طبق یافته‌ها، معمولا در عرض ۵ دقیقه بعد از ورزش با شدت متوسط شما می‌توانید بهتر شدن خلق و خوی‌تان را احساس کنید.

که علت آن افزایش جریان خون و تاثیر بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال (HPA) می‌باشد. این بخش از مغز مسئول ایجاد واکنش فیزیولوژی شما نسبت به استرس است. ورزش به بدن‌تان کمک می‌کند آرام بماند و ذهن‌تان نسبت به محرک‌های آزاردهنده‌ی روزمره، منطقی‌تر واکنش نشان بدهد.

تهیه و ترجمه: elmevarzesh.com

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : شنبه 19 مهر 1399

دستور العمل‌های ورزشی برای بچه‌های ۳ تا ۵ سال

دستور العمل‌های ورزشی برای بچه‌های ۳ تا ۵ سال

بچه‌ها باید در طول روز فعال باشند و انواع گوناگونی از تحرک‌ها را انجام دهند.

بچه‌ها و نوجوانان (۶ تا ۱۷ سال)

کودکان سنین دبستان و نوجوانان باید روزانه ۶۰ دقیقه یا بیشتر، فعالیت بدنی با شدت متوسط تا بالا انجام دهند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • فعالیت هوازی: بیشتر این ۶۰ دقیقه باید به فعالیت‌های هوازی با شدت متوسط یا بالا پرداخته شود، همراه با دست کم سه روز در هفته فعالیت هوازی با شدت بالا.
  • فعالیت تقویت کننده‌ی عضلات: دست کم سه روز در هفته تمرینات بدنسازی یا مقاومتی که گروه‌های اصلی عضلانی را هدف بگیرد مانند پاها، باسن، کمر، شکم، شانه‌ها، سینه و بازوها.
  • فعالیت تقویت کننده‌ی استخوان ها: دست کم سه روز در هفته فعالیت‌هایی مانند دویدن یا طناب زدن.

 

دستور العمل‌های ورزشی برای بزرگسالان ۱۸ تا ۶۴ سال

 

بزرگسالان باید زمان کمتری را بنشینند و بیشتر روز را تحرک داشته باشند. هر تحرک کوچکی مهم است:

  • فعالیت هوازی: دست کم ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه در هفته یک فعالیت بدنی با شدت متوسط، یا ۷۵ تا ۱۵۰ دقیقه در هفته یک فعالیت بدنی با شدت بالا؛ و یا ترکیبی نسبی از هر دو که ایده‌آل‌تر این است که در طول هفته پراکنده باشند. اگر فعالیت بدنی طی هفته از این میزان بیشتر باشد، فواید بیشتری برای سلامتی خواهد داشت.
  • فعالیت تقویت کننده‌ی عضلات: دست کم دو روز در هفته فعالیت بدنسازی یا مقاومتی با شدت متوسط یا بالا که تمام گروههای عضلانی اصلی را هدف بگیرد.
  • شدت فعالیت: فعالیت با شدت متوسط شامل پیاده روی تند یا بازی والیبال می‌شود. فعالیت با شدت بالا نیز شامل دویدن، حمل کیسه‌های سنگین خرید و کلاس فیتنس با تمرینات سنگین می‌شود. بسیاری از فعالیت‌ها بسته به تلاشی که نیاز دارند، شدت‌های گوناگونی را شامل می‌شوند.

افراد ۶۵ سال و بالاتر

 

دستورالعمل ورزشی برای افراد سنین بالا مشابه توصیه‌هایی است که به افراد جوان‌تر شده است. اما اگر افراد سنین بالاتر به دلیل بیماری‌های مزمن نمی‌توانند این اندازه فعالیت داشته باشند باید تا جایی که ممکن است تحرک بدنی داشته باشند.

  • فعالیت بدنی چند جانبه: برخی از فعالیت‌های بدنی هفتگی باید شامل بیش از یک نوع تحرک شود، مثلا هوازی، عضله سازی و تمرینات تعادلی. پیاده روی به سمت عقب و ایستادن روی یک پا هنگام انجام تمرین دو سر بازو نمونه‌هایی از این دست فعالیت‌ها هستند.
  • شدت فعالیت: افراد سالمند باید از سطح فیتنس خود برای تعیین تلاش لازم جهت تحرک بدنی استفاده کنند. مثلا طبق معیار ۰ تا ۱۰ (نشستن . و ۱۰ برای ماکسیمم تلاش)، فعالیت با شدت متوسط در حد ۵ یا ۶ است، یعنی فرد حین فعالیت باید بتواند حرف بزند اما نتواند آواز بخواند.

دستور العمل‌های ورزشی برای زنان در دوران بارداری و پس از زایمان

زنان باید در مورد تطبیق فعالیت‌های بدنی خود با شرایطی که در دوران بارداری یا پس از زایمان دارند با پزشک‌شان مشورت کنند.

  • فعالیت هوازی: زنان طی بارداری و بعد از زایمان باید دست کم ۱۵۰ دقیقه در هفته به فعالیت بدنی با شدت متوسط بپردازند. این ۱۵۰ دقیقه باید در طول هفته پراکنده باشد.
  • شدت فعالیت: بیشتر خانم‌هایی که پیش از بارداری فعال بوده‌اند می‌توانند طی دوران بارداری نیز فعالیت خود را در همان سطح حفظ کنند.

افراد بزرگسالی که ناتوان هستند یا بیماری مزمنی دارند

افرادی که دچار بیماری مزمنی هستند یا ناتوانند باید تابع دستورالعمل ورزشی افراد ۱۸ تا ۶۴ سال باشند. اما اگر نمی‌توانند در این حد فعالیت کنند، باید تا حدی که ممکن است تحرک داشته باشند.

آنهایی که بیماری مزمنی دارند باید در مورد نوع و میزان فعالیت متناسب با شرایط خود با پزشک‌شان مشورت کنند.

منبع:

healthline

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : شنبه 19 مهر 1399

آیا عرق کردن باعث کاهش وزن و چربی سوزی می‌شود؟

آیا عرق کردن باعث کاهش وزن و چربی سوزی می‌شود؟

ممکن است برای خیلی‌ها این یک پرسش پیش پا افتاده تلقی شود، اما هنوز هستند کسانی که بر این باورند که تعریق باعث لاغری و چربی سوزی می‌شود. در ابتدا به این می‌پردازیم که در اساس علت تعریق چیست؟ چرا بدن ما عرق می‌کند و آیا این تعریق منجر به چربی سوزی می‌شود یا خیر؟

چرا عرق می‌کنیم؟

علت عرق کردن چه در ورزش و سایر شرایطی که منجر به تعریق می‌شود، کاهش دمای افزایش یافته بدن است. در واقع عرق کردن شیوه بدن برای تنظیم دما است. وقتی دمای بدن به دلیل گرمای هوا، ورزش و اضطراب بالا می‌رود، بدن از طریق غدد تعرق، مایعات را دفع می‌کند و سبب خنک شدن بدن می شود. بنابراین عرق کردن، مکانیسم سالم و ضروری بدن است.

میزان عرق کردن‌ به چه عوامل مختلفی بستگی دارد؟

 

  • ژنتیک
  • عوامل محیطی
  • سن
  • سطح آمادگی بدنی
  • وزن
  • شرایط آب و هوا
  • جنسیت

در میان این عوامل وزن و سطح آمادگی‌ بیشترین تأثیر را در میزان عرق کردن‌ در طول یک تمرین ورزشی دارد. آنهایی که وزن بیشتری دارند، توده‌ی بدنی بیشتری دارند که نیازمند خُنک شدن است، بنابراین بدن‌تان مجبور است انرژی بیشتری صرف کند. این امر باعث افزایش تعریق می‌شود، زیرا بدن‌تان باید توده‌ بیشتری را خنک بکند.

هرچه از لحاظ سلامت جسمی در سطح بهتری باشید، بدن‌تان زودتر شروع به تعریق می‌کند. زیرا بدن‌تان در این حالت به‌طور مؤثرتری می‌تواند دمایش را تنظیم کند. هرچه زودتر عرق کنید، بدن‌تان سریع‌تر خنک می‌شود. این امر به افرد کمک می‌کند تا تمرینات طولانی‌تر یا سنگین‌تری را انجام بدهند.

عرق کردن چقدر کالری می‌سوزاند؟

برخی مدعی‌اند با فعالیت‌هایی مانند بیکرام یوگا که باعث عرق‌ کردن می‌شوند، می‌توان در یک ساعت ۱۰۰۰ کالری سوزاند. اما احتمالاً این ادعا اشتباه است. بر اساس مطالعه‌ای، در یک کلاس ۹۰ دقیقه‌ای بیکرام، یوگا زنان به‌طور متوسط ۳۳۰ و مردان ۴۶۰ کالری انرژی سوزاندند. این مقدار معادل پیاده روی سریع مسافتی در حدود ۵٫۳ کیلومتر است که تقریباً یک ساعت طول می‌کشد

ایا عرق کردن باعث لاغری و چربی سوزی می‌شود؟

از آنجایی که ما اغلب عرق کردن را به ورزش ربط می دهیم، پس این برای ما نتیجه گیری را آسان می کند و در بیشتر مواقع ما این تصور را داریم که عرق کردن بیشتر مساوی است با سوزاندن کالری بیشتر و در نتیجه لاغری سریع‌تر! با این تفکر، افراد زیادی در طول هفته به حمام‌های سونا می‌روند، در هوای گرم فعالیت ورزشی دارند و یا پوشش گرمی به تن دارند، تا بیشتر عرق کنند و بدین ترتیب بتوانند وزن اضافه خود را از دست دهند. ایده خوبی است، نه؟

اما حقیقت این است که مهم نیست شما چه مقدار در جلسه تمرینی‌تان عرق کرده باشید، در واقع وزنی که ما بر اثر عرق کردن از دست می‌دهیم، آب بدن است و هیچ ارتباطی با چربی سوزی ندارد. حتی نمی‌توان ارتباطی بین میزان تعریق و کالری سوزی در نظر گرفت، با این تصور که هر چه بیشتر عرق کنم، بیشتر کالری می‌سوزانم، بنابراین بهتر است به جای این تفکر، این ایده را داشته باشیم که هر چه شدت ورزش بالاتر باشد، منجر به چربی سوزیی بیشتری خواهد شد.

پلاستیک پیچ کردن چطور؟ آیا بستن پلاستیک دور شکم باعث چربی سوزی می‌شود؟

یکی از باورهای غلط  که در رابطه با حرارت و کاهش چربی بخصوص در ناحیه شکم  و ران‌ها مطرح است، پوشاندن اعضا با پلاستیک و یا پوشیدن لباس‌هایی از جنس پلاستیک برای بوجود آوردن گرمای بیشتر در این نواحی با هدف از بین بردن چربی‌های موضعی از راه تعریق کردن است. این روش اما هیچ نتیجه‌ای به دنبال ندارد. شاید پس از انجام چنین کاری سایز و یا کمی وزن کم کنید اما تنها دلیل این اتفاق این است که پوشش شما باعث شده بدنتان آب بیشتری دفع کند، نه چربی بیشتر!

هر چه بیشتر عرق کنید در واقع غدد عرق بیشتری دارید پس این مسئله رابطه ای با لاغری و کاهش وزن ندارد.

آیا تعریق زیاد می‌تواند خطرناک باشد؟

۱. کم‌آبی بدن

با عرق کردن احتمال کم‌آبی بدن‌ افزایش می‌یابد. خصوصاً اگر  آب‌ و هوا نیز گرم و مرطوب باشد، چرا که میزان تعریق را افزایش می‌دهد.در این شرایط امکان دهیدراته شدن بدن بسیار بالا است، بنابراین برای تجدید مایعات بدن‌تان صبر نکنید تا احساس تشنگی به سراغ‌تان بیاید. برای جلوگیری از کم آب شدن بدن یک بطری آب همراه‌تان داشته باشید و در طول تمرین کم‌کم از آن بنوشید.

۲. هایپرهیدروز

اگر همیشه بیش‌ ازحد عرق می‌کنید، این احتمال می‌رود به هایپرهیدروز ( وضعیتی است که عرق کردن به طور غیر طبیعی افزایش یافته‌ است) مبتلا هستید. اگر عرق کردن شدید، فعالیت‌های روزمره‌تان را با اختلال مواجه کرده، به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر شب‌ها یا به‌طور ناگهانی بدون دلیل مقدار زیادی عرق می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید.

تهیه و تدوین: elmevarzesh.com

 

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : شنبه 19 مهر 1399

علت حالت تهوع بعد از ورزش چیست؟

بعد از تمرینات خوب و سختی که موجب ترشح اندورفین زیاد در بدن‌تان شده‌اند؛ می‌دانید که باید حال خوبی داشته باشید اما چرا گاهی بعد از تمرین حالت تهوع به شما دست می‌دهد؟ گاهی هم ممکن است حالت تهوع بعد از ورزش سنگین پیش بیاید، مانند هنگام انجام اسکوات از پشت ناگهان احساس کنید آنقدر حال‌تان بد است که دارید بالا می‌آورید.

این پدیده‌ی رایج، حالت تهوع ناشی از ورزش نام دارد که آزاردهنده اما طبیعی است و هیچکس دوست ندارد دچارش شود اما قابل پیشگیری است. این اتفاق برای خانم‌ها بیشتر ممکن است روی بدهد تا آقایان. در این مطلب از مجله علم ورزش برای‌تان می‌گوییم چرا چنین حالتی روی می‌دهد، چه زمانی نگران کننده است و چه باید بکنید.

اول باید بدانید که حالت تهوع بعد از ورزش به این معنی نیست که ورزیده نیستید

این باور اشتباه وجود دارد که حالت تهوع یا استفراغ حین یا بعد از ورزش نشان دهنده‌ی ضعیف بودن یا ورزیده نبودن است اما این درست نیست. از ورزشکاران مبتدی گرفته تا قهرمانان المپیک یا ورزشکاران استقامتی، هر کسی می‌تواند دچار این حالت شود.

حالت تهوع بعد از ورزش واقعا ربطی به شرایط ورزشی‌تان ندارد. مطالعه‌ی کوچکی که در سال ۲۰۰۱ انجام شد؛ نشان داد بالا بردن سطح فیتنس نتوانسته بود حالت تهوع ناشی از ورزش را کاهش بدهد.

پس حالت تهوع بعد از ورزش نشانه چیست؟

کارشناسان می‌گویند سیستم گوارشی شما علت این اتفاق است. ورزش، در سیستم گوارش تداخلاتی ایجاد می‌کند که می‌تواند منجر به علائمی چون حالت تهوع، استفراغ و احساس ناخوشی شود.

وقتی شدت تمرین را بالا می‌برید، گوارش‌تان تحت فشار قرار می‌گیرد

وقتی که ورزش و تمرین می‌کنید، جریان خون به سمت عضلات فعال و ارگان‌های حیاتی که فعالیت زیادی می‌کنند، مانند قلب و ریه‌ها و مغز بیشتر می‌شود. یعنی خون کمتری در اندام‌های گوارشی در جریان است که می‌تواند مانند ترمزی در فرایندهای گوارشی در معده‌تان عمل کند.

این پروسه از لحاظ حیاتی مهم است. در چنین شرایطی هضم و گوارش غذا در مرحله‌ی دوم الویت قرار می‌گیرد تا فشار وارد بر بدن تعدیل شود. اما در دنیای امروز که ورزش و تمرین بیشتر جنبه‌ی تفریح به خود گرفته است، این اتفاق می‌تواند عوارض واقعا ناخوشایندی به جا بگذارد.

بعضی از تمرین‌ها باعث می‌شوند که جریان خون در سیستم گوارش‌تان خیلی کمتر شود. هر چه بیشتر خون از گوارش‌تان فاصله بگیرد، علائم شدیدتری را تجربه خواهید کرد. عضلات پایین تنه بزرگ‌ترند، مانند عضلات چهار سر ران و همسترینگ‌ها، و روزی که قرار است روی عضلات پایین تنه کار کنید بیشتر ممکن است دچار حالت تهوع ناشی از ورزش شوید. تمرینات تناوبی با شدت بالا نیز می‌توانند این واکنش را تشدید کنند.

اما باید بدانید که تمرینات پُرشدت یا مربوط به عضلات پایین تنه لزوما بهتر (یا بدتر) از سایر فُرم‌های تمرین نیستند یا اینکه حالت تهوع، لزوما علامت یک تمرین بسیار خوب نیست. کراس فیترهایی که با شدت زیاد تمرین می‌کنند، ورزشکاران استقامتی و پاور لیفترها ممکن است بیشتر در معرض تهوع ناشی از ورزش باشند اما این حالت فقط علامت کمبود جریان خون است یا اینکه نشان می‌دهد وعده‌ی غذایی که پیش از تمرین خورده‌اید خوب انتخاب نکرده‌اید.

چیزی که پیش از تمرین می‌خورید و می‌نوشید تاثیرگذار است

بزرگ‌ترین فاکتوری که تعیین می‌کند دچار تهوع ناشی از ورزش بشوید یا نه این است که چه زمانی و کِی غذا بخورید. خیلی نزدیک به زمان تمرین غذای خوردن باعث می‌شود سیستم گوارش فرصت کافی برای شروع تجزیه و هضم غذا نداشته باشد اما خیلی پیش از تمرین غذا خوردن نیز سبب احساس گرسنگی و بی‌انرژی بودن حین تمرین خواهد شد. هر کسی متفاوت است اما به طور کلی توصیه می‌شود یک تا سه ساعت قبل از تمرین غذا بخورید تا هم سوخت کافی جهت عملکرد مناسب در تمرین‌تان داشته باشید و هم در معده‌تان احساس ناراحتی نکنید.

غذاهایی که چربی اشباع زیادی دارند مانند برگرها و سیب زمینی سرخ کرده، به مدت زمان بیشتری برای هضم نیاز دارند، بنابراین این تاخیر در گوارش می‌تواند احساس سنگینی در معده ایجاد کند. غذاهای چرب و سنگین بدن‌ را وادار می‌کنند آنزیم بیشتری ترشح کند تا به هضم چربی کمک شود. این آنزیم می‌تواند بر فشار معده اضافه کرده و حالت تهوع را تشدید کند. سایر غذاها نیز می‌توانند بر فشار گوارش اضافه کنند مانند غذاهای تند و ادویه دار، چیزهایی که حاوی کافئین هستند و غذاهای بسیار اسیدی.

بنابراین قبل از ورزش چه بخوریم؟

تمرکزتان را روی پروتئین کم چرب و کربوهیدرات‌های پیچیده بگذارید که می‌توانند تمرینات‌تان را به خوبی سوخت رسانی کنند. یک برش نان تست کامل با کره بادام، یک عدد موز با ماست یونانی کم چرب و یا پنیر و یک تکه گوشت بوقلمون گزینه‌های خوبی هستند.

دهیدراسیون نیز عامل احتمالی دیگری است که می‌تواند تهوع ناشی از ورزش را پدید بیاورد. بدن حین ورزش، از طریق عرق آب و مایعات زیادی از دست می‌دهد. بنابراین ننوشیدن آب کافی پیش از تمرین می‌تواند علائم را بدتر کند. راه حل این مشکل نیز ساده است: در طول روز مکررا و به طور منظم آب بنوشید.

درمان حالت تهوع بعد از ورزش چیست؟

اگر دچار حالت تهوع حین ورزش شدید؛ نباید به آن بی‌توجه باشید. در اغلب موارد، حالت تهوع، سیگنال بدن برای اعلام این است که خیلی به بدن فشار وارد می‌کنید یا اینکه بین ست‌ها به اندازه کافی استراحت نکرده‌اید.

برای تسکین حالت تهوع‌تان، از شدت تمرین کم کرده و سعی کنید با سرعت کم یا متوسط کمی راه بروید. اگر فورا دست از تمرین بکشید، حالت تهوع‌تان بدتر می‌شود زیرا یک تغییر بزرگ و ناگهانی در عرض مدت بسیار کوتاهی در جریان خون پیش می‌آید. به همین دلیل است که خیلی از دونده‌ها بعد از عبور از خط پایان به راه رفتن ادامه می‌دهند. اگر در یک کلاس فیتنس گروهی هستید می‌توانید تا آبخوری بروید یا تمرین را متوقف کنید و درجا راه بروید.

حرف آخر اینکه حالت تهوع ناشی از ورزش ابدا شوخی نیست اما اگر گهگاه روی می‌دهد و همراه با علائمی مانند تب، گرفتگی شدید عضله، درد در قفسه سینه، عدم تعریق و یا ادرار تیره رنگ نیست (اینها علائم بیماری خطرناکی به نام رابدومیولیز هستند) پس چیزی برای نگرانی وجود ندارد. اما اگر مدام حین ورزش دچار حالت تهوع می‌شوید باید با پزشک‌تان این موضوع را مطرح کنید تا علت را پیدا کنید. از شدت تمرین‌تان نیز کم کنید چون ممکن است بیش از حد تمرین می‌کنید و بدن‌تان پیام می‌دهد که تمرین را سبُک‌تر کنید.

تهیه و ترجمه: elmevarzesh.com

 

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : یک شنبه 13 مهر 1399

علت لرز کردن بدن چیست و چرا می‌لرزیم؟

علت لرز کردن بدن چیست و چرا می‌لرزیم؟

هنگام سرما، عضلات بدن برای تولید گرما شروع به انقباض و انبساط مکرر می‌­کنند. این مسئله باعث می‌­شود کل بدن و یا قسمتی از آن، دچار لرزش و ارتعاش شود. لرز کردن می‌­تواند در روز‌های گرم، در صورت وزش نسیم خنک یا نشستن در سایه نیز رخ دهد‌. لرزش، یک حرکت غیرارادی و کنترل­نشده در بدن است. سکسکه و عطسه، نمونه­‌های دیگری از حرکات غیرارادی بدن هستند.

علت لرز کردن بدن

لرز کردن می‌ تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در ادامه به این دلایل اشاره خواهیم کرد.

لرز کردن به دلیل عوارض جانبی‌ مصرف برخی داروها

لرز ممکن است در نتیجه مصرف دارو‌های خاص و یا ترکیب داروها رخ دهد. همچنین اگر دوز نامناسبی‌ از دارو‌های با نسخه و بدون نسخه و مکمل‌های گیاهی را مصرف کنید، دچار لرز می‌­شوید. عوارض جانبی‌ دارو‌هایی که مصرف می‌­کنید را همیشه بررسی کنید. اگر گمان می‌­کنید به خاطر دارو‌هایی که مصرف می‌­کنید دچار لرز شده‌اید، به پزشک اطلاع دهید. با توجه به شدت لرز، ممکن است به مراقبت­‌های پزشکی نیاز پیدا کنید.

تب

به جز احساس سرما، شایع­‌ترین علت لرز، تب است که پزشکان آن را دمای بالای ۱۰۰ درجه فارن‌هایت تعریف می‌­کنند. تب، معمولا در نتیجه عفونت رخ می‌­دهد، اما التهاب یا واکنش­‌های آلرژیک نیز باعث افزایش دمای بدن می‌­شوند. تب، ممکن است با علائم آنفولانزا همراه باشد، اما در بقیه موارد علائم اضافه دیگری ندارد.

نوشیدن مایعات فراوان و مصرف دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی، به کاهش دمای بدن کمک می‌­کند. اگر تب با علائم دیگری مانند گرفتگی گردن، ضربان تند قلب و تنفس سطحی و کم­ عمق همراه شود، باید ظرف کمتر از ۲۴ ساعت به پزشک مراجعه کنید.

اگر علائم دیگری رخ نداد، مراجعه به پزشک تنها در صورتی ضرورت دارد که تب بی‌ش از ۳ روز طول بکشد.

قرار گرفتن در معرض سرما

اگر در مکان­‌های خیلی سرد مانند دریا یا استخر و یا در یک روز سرد بیرون از منزل باشید، همچنین اگر لباس­‌هایتان خیس و نم­دار شود، ممکن است دچار لرز شوید. لرز کردن فقط در محیط­‌های بیرونی اتفاق نمی‌افتد؛ هنگامی‌ که در محیط­‌های داخلی (مانند منزلتان) هستید، در صورتی که دستگاه تهویه هوا روی حالت خیلی سرد باشد و یا گرمای آن کافی نباشد، ممکن است دچار لرز شوید.

با افزایش سن، بدن برای تنظیم دما با مشکل مواجه می‌­شود. این موضوع حتی در افراد مسن که سالم هستند نیز صادق است. بیماری­‌هایی مانند دیابت و بیماری­‌های قلبی‌، این مشکل را بدتر می‌­کنند. به محض اینکه بدنتان را گرم نگه­دارید، این نوع لرزها به تدریج برطرف می‌­شوند. هر چند زمانی که در معرض سرمای شدید قرار بگیرید و بدنتان به طور پیوسته دچار لرزش شود، ممکن است دچار عارضه­‌هایی مانند افت دمای عمومی‌ بدن(سرمازدگی) و یخ­زدگی شوید، که هر دو به طور بالقوه خطرناک هستند.

دیگر نشانه­‌های این شرایط عبارتند از :

  • بی‌­حسی
  • تغییر رنگ پوست
  • لکنت زبان ( تلکلم نامفهوم)
  • خواب‌­آلودگی و کسالت شدید
  • مورمور شدن و سوزش، مخصوصا در انگشتان دست و پا، بینی و گوش­‌ها
  • تاول

اگر دچار افت دمای عمومی‌ بدن و یخ زدگی شدید، باید تحت مراقبت­‌های فوری پزشکی قرار بگیرید.

فعالیت­‌های بدنی شدید

دو ماراتون و یا دیگر ورزش­‌هایی که به فعالیت­‌های شدید بدنی نیاز دارند، ممکن است باعث تغییراتی در دمای بدن شده و در نتیجه منجر به لرز شوند. این واکنش می‌­تواند در هر آب و هوایی رخ دهد، اما احتمال وقوع آن در آب و هوای خیلی سرد و یا خیلی گرم بی‌شتر است. در هوای خیلی گرم گرمازدگی و کم آبی‌ بدن و در هوای خیلی سرد پایین آمدن درجه حرارت بدن و کم آبی‌ بدن باعث بروز این واکنش می‌­شود.

علائم دیگری که ممکن است در هر دو شرایط تجربه کنید، عبارتند از:

  • سیخ شدن موی بدن
  • گرفتگی عضلات
  • گیجی
  • ضعف و خستگی
  • حالت تهوع و استفراغ

اگر می‌­خواهید هنگام ورزش کردن دچار لرز نشوید، بدن خود را آبرسانی کنید و هنگام ورزش کردن لباس مناسب بپوشید.‌ در گرم­‌ترین و یا سردترین ساعت روز ورزش نکنید؛ همچنین مدت زمانی که فعالیت­‌های بدنی شدید انجام می‌­دهید را کاهش دهید. برای برطرف کردن این علائم، آبرسانی به بدن و برگرداندن دمای بدن به حالت طبیعی، کافی است. هر چند در بعضی موارد ممکن است برای درمان، به تزریق داخل وریدی نیاز پیدا کنید.

کم­‌کاری تیروئید و لرز کردن

در تیروئید کم­ کار، غده تیروئید به اندازه کافی هورمونی که وظیفه تنظیم میزان سوخت و ساز بدن یا تقویت سلامت کلی بدن را بر عهده دارد، تولید نمی‌­کند. این شرایط باعث افزایش حساسیت بدن به سرما و در نتیجه لرز می‌­شود. کم ­کاری تیروئید، بوسیله آزمایش خون قابل تشخیص است. کم­ کاری تیروئید قابل درمان است و معمولا برای درمان آن باید به صورت روزانه دارو مصرف کنید.

دیگر علائمی‌ که به همراه کم ­کاری تیروئید رخ می‌­دهند، عبارتند از :

  • پف کردن صورت
  • اضافه وزن بی‌ دلیل
  • خشکی پوست، ناخن­‌ها و موها
  • ضعف، درد یا گرفتگی عضلات
  • ضعیف شدن حافظه
  • یبوست

افت قند خون

افت قند خون، زمانی اتفاق می‌­افتد که سطح قند خون به طور غیرعادی پایین برود. افت خون در افراد دیابتی، ممکن است نشانه­ نیاز به تغییر دارو و رژیم غذایی باشد؛ هر چند افت قند خون در افراد غیردیابتی نیز ممکن است رخ دهد. در افت قند خون، برای برگرداندن سطح قند خون به حالت عادی به درمان­‌های فوری نیاز است. یکی از نشانه­‌های افت قند خون، احساس لرزش و ضعف عضلات‌ است که ممکن است مانند علائم لرز باشد.

علائم دیگر افت قند خون عبارتند از:

  • تعریق
  • کج خلقی و زود رنج شدن
  • تپش قلب
  • سوزن سوزن شدن اطراف دهان
  • گیجی
  • حملات
  • تاری دید

لرز کردن بدن به دلیل سوء تغذیه

سوء تغذیه زمانی اتفاق می‌­افتد که بدن دچار کمبود مواد مغذی می‌­شود. سوء تغذیه ممکن است به دلیل دسترسی ضعیف به مواد غذایی‌ مغذی، یا شرایطی که بر توانایی بدن برای جذب مواد غذایی اثر می‌­گذارد، و یا اختلالات تغذی‌های مانند کم­اشت‌هایی رخ دهد. عدم تعادل در مصرف مواد مغذی، باعث می‌­شود بدن به درستی کار نکند.

از دیگر علائم سوء تغذیه می‌­توان موارد زیر را نام برد:

  • احساس خستگی و یا خواب­ آلودگی
  • ضعف
  • دشواری در تمرکز
  • رنگ پریدگی پوست
  • راش پوستی
  • تپش قلب
  • احساس ازحال­رفتن و گیجی و یا غش کردن
  • مورمور شدن و بی‌­حسی مفاصل و اندام ها
  • در خانم‌ها:پریود نامنظم، قاعدگی سنگین (پریود شدید) و یا ناباروری

اگر گمان می‌­کنید سوء تغذیه دارید، به پزشک مراجعه کنید. سوء تغذیه یک عارضه­ خطرناک و جدی است و در صورت عدم درمان، منجر به بروز عوارضی می‌­شود.

واکنش­‌های شدید احساسی

لرز، زمانی اتفاق می‌­افتد که نسبت به یک موقعیت از خود واکنش­‌های احساسی عمیق و شدید بروز دهید. از جمله احساساتی که ممکن است منجر به لرز شود، می‌­توان به احساس ترس و اضطراب اشاره کرد.

لرز، همچنین می‌­تواند به علت تجربه­‌های مثبت بسیار هیجان انگیز، مانند گوش دادن به موسیقی و یا سخنان الهام بخش رخ دهد. گاهی اوقات این وضعیت را هیجان می‌­نامند. چنین واکنش­‌های احساسی ممکن است به علت مکانیسم­‌های دستگاه عصبی‌ که باعث آزاد شدن دوپامین،پیام رسان عصبی‌، رخ دهد.

عفونت خون

مسمومیت عفونی، واکنش شدید بدن به عفونت است و اغلب در ارتباط با عفونت­‌های ریه، پوست، روده و یا دستگاه ادراری رخ می‌­دهد. یکی از علائم عفونت خونی، لرز است. از علائم دیگر آن می‌­توان به احساس سردرگمی‌، عرق یا خیس شدن پوست، درد، افزایش ضربان قلب و تنگی نفس اشاره کرد. عفونت خونی یک وضعیت اورژانسی است و افراد‌ مبتلا به آن نیازمند درمان فوری با مصرف آنتی بیوتیک در بیمارستان هستند.

رعشه

ارتعاش و لرزش غیرارادی بدن می‌­تواند ناشی از یک بیماری عصبی‌ مربوط به مغز، به نام رعشه (لرزش اساسی بدن) باشد. این بیماری که حدود ۱۰ میلیون نفر را در ایالت متحده تحت تاثیر قرار داده، باعث ایجاد لرزش در دست ها، پاها، بدن و یا صدا می‌­شود. رعشه می‌­تواند ناشی از علائم بیماری پارکینسون باشد که اختلالی است که  بخشی از مغز را تحت تاثیر گذاشته و به تدریج پیشرفت می‌­کند.

لرز‌های پس از بیهوشی

لرز می‌­تواند پس از هوشیاری فرد بعد از بیهوشی عمومی‌ رخ دهد. دمای بدن ممکن است طی عمل جراحی کاهش یابد، که این امر منجر به لرز فرد پس از به هوش آمدن می‌­شود. بیهوشی همچنین می‌­تواند توانایی بدن را برای تنظیم دما تحت تاثیر قرار دهد؛ که این امر سریع گرم شدن بدن بعد از عمل را سخت می‌­کند. پزشکان معمولا دمای بدن فرد را پس از به هوش آمدن بررسی کرده و در صورت نیاز، برای برطرف کردن لرز از پتو و بخاری استفاده می‌­کنند.

درمان خانگی لرز کردن و زمان مراجعه به دکتر

لرز معمولا موقت است. اگر لرز به دلیل تب، افت قند خون و یا تجربه احساسات قوی رخ دهد، می‌­توان با برطرف کردن علت اساسی لرز، آن را برطرف کرد. به این منظور می‌­توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • برطرف کردن تب با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی.
  • برگرداندن سطح قند خون به سطح نرمال، با مصرف خوراکی­‌هایی که به حفظ قند خون کمک می‌­کنند.
  • نشستن در یک مکان خلوت و آرام نفس کشیدن، به منظور برگرداندن آرامش

لرز ممکن است به علت برخی بیماری­‌ها رخ دهد. اگر نگران این موضوع هستید، توصیه­‌های پزشکی را دنبال کنید.

نکته پایانی

لرز می‌­تواند در افراد مسن و یا افراد مبتلا به بی‌ماری­‌های زمی‌ن‌های شدید رخ دهد؛ چرا که این افراد کمتر قادر به تنظیم دمای بدن خود هستند؛ بنابراین ممکن است بی‌شتر احساس سرما کنند. گرم نگه داشتن خود در آب و هوای سرد، برای حفظ سلامت بدن ضروری است. تب باعث افزایش ضربان قلب و تنفس سریع­تر شده، که این امر می‌­تواند در افرادی که مشکلات قلبی‌ یا ریوی دارند، جدی و خطرناک باشد.

 

 



:: موضوعات مرتبط: پاییز 99، ،

نویسنده : علی عسگری تاریخ : چهار شنبه 9 مهر 1399



تمام حقوق اين وبلاگ و مطالب آن متعلق به کوهستان الهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجه مي باشد.