علائم سکته مغزی چیست؟ + کمکهای اولیه در مواجهه با آن
کوهستان الهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجه
گزارش و تصاویر طبیعت ایران

چگونه بدانیم به اندازه کافی ورزش نمی کنیم؟ دستور العمل‌های ورزشی برای بچه‌های ۳ تا ۵ سال آیا عرق کردن باعث کاهش وزن و چربی سوزی می‌شود؟ علت حالت تهوع بعد از ورزش چیست؟ علت لرز کردن بدن چیست و چرا می‌لرزیم؟ چگونه بدانیم بدن مان کمبود کربوهیدرات دارد؟ اطلاعیه مهم! / خودداری از صعود به قلل مرتفع کشور به ویژه «دماوند»، «علم‌کوه» و «سبلان» در ایام تعطیل بهترین اپلیکشن های مخصوص کوهنوردان درخواست شفاف‌سازی در مورد خبر وقف کوه دماوند سلیت به جناب آقای دکتر «حمید مساعدیان» مسئول بخش جست‌وجو و نجات فدراسیون تسلیت فقدان کوه‌نورد فداکار زنده‌یاد «البرز زارعی» بررسی ساخت پد بالگرد به منظور ارتقای امداد رسانی هوایی در منطقه کوهستانی البرز مرکزی انعقاد تفاهم نامه با “بیمه سامان” / بهره‌مندی اعضای فدراسیون از شرایط ویژه انواع بیمه نامه‌ها بررسی ساخت پد بالگرد به منظور ارتقای امداد رسانی هوایی در منطقه کوهستانی البرز مرکزی آزمون‌های ورودی مربیگری درجه 3 کوه‌پیمایی تهران / تیر 1399 جلسه بررسی و مشکلات کوه‌های شمال تهران با شهرداری منطقه 1 گردهمایی اعضای منتخب ستاد اطلاع رسانی و پیشگیری از حوادث کوهستان گزارش تصویری / عملیات جستجوی هوایی جهت کوهنورد مفقود شده در منطقه علم کوه


علائم سکته مغزی چیست؟ + کمکهای اولیه در مواجهه با آن

 

علائم سکته مغزی چیست؟ + کمکهای اولیه در مواجهه با آن:

 

انجمن پزشکی کوهستان ایران: علت مستقیم سکته مغزی نرسیدن خون به مغز ناشی از انسداد یکی از رگ‌ها می باشد: انسداد هر کدام از رگ‌ها به یک نوع اختلال در اندام‌ها منجر می‌شود و  فعالیت یک عضو را متوقف می‌کند.

شایعترین علامت اختلال در اندام‌های یک سمت بدن، به طور مثال فلج شدن ناگهانی یک دست و یک پاست. البته هر گونه اختلال ناگهانی در فعالیت و کارکرد مغزی از جمله اختلال در شناخت، تفکر، بینایی و حافظه می‌تواند علامت سکته مغزی باشد. به عنوان نمونه اگر به طور ناگهانی فرد دچار اختلال حافظه شود می‌تواند علامت سکته مغزی باشد. این عارضه به این دلیل اتفاق می‌افتد که خون در یک لحظه به مغز نمی‌رسد.

بسیاری مواقع این علائم به صورت گذرا و قطعی ایجاد می‌شود و به عبارتی علامت مدت کوتاهی ظاهر و بعد مرتفع شود.

این علائم از خود سکته هم مهمتر است، گفت: در این حالت ممکن است حمله بعدی در چند ثانیه یا حتی چند روز بعدی اتفاق بیفتد و برگشت نداشته باشد. به همین دلیل علائم گذرا از علائم سکته مغزی اهمیت بیشتری دارند.

فردی که دچار اختلال ناگهانی و گذرا می‌شود. مثلاً در یک لحظه بینایی خود را از دست می‌دهد یا دستش از کار می‌افتد یا حافظه‌ خود را از دست می‌دهد و بعد از مدت کوتاهی به حالت عادی باز می‌گردد باید به سرعت به یکی از مراکز اورژانس یا درمانگاهها مراجعه کنند و در صورت تأیید، درمان‌های بعدی را انجام دهند.

در صورتی که این علائم گذرا نباشد بیمار باید در اولین فرصت و حداکثر تا 4 ساعت به پزشک مراجعه کند.

* خودداری از اقدام پزشکی

متأسفانه بعضی از افراد خانواده بیمار اقداماتی انجام می‌دهند که بسیار مضر است و ممکن است به مرگ بیمار منجر شود. مثلاً با ظهور علائم سکته مغزی، افراد خانواده به تصور اینکه فشار خون بیمار بالا رفته سعی می‌کنند با خوراندن قرص، فشار خون بیمار را کاهش دهند که این مسئله بسیار خطرناک است و تا پیش از رسیدن اورژانس خانواده بیمار نباید به هیچ اقدامی که جنبه پزشکی دارد دست بزنند.

بالا رفتن فشار خون در هنگام بروز سکته مغزی، نوعی مکانیزم دفاعی بدن است تا خون را از رگی که تنگ شده و مسدود شده عبور دهد. خوردن قرص فشار این مکانیزم دفاعی را بر هم می‌زند و شانس زنده ماندن بیمار را از بین می‌برد.

با ظهور علائم سکته مغزی، بیمار باید در حالتی که آرامش روحی و جسمی داشته باشد قرار داده شود. همچنین تمام اقداماتی که برای باز کردن راه تنفس لازم است انجام شود مثلاً دندان مصنوعی بیمار را خارج کنند و در صورت داشتن ترشحات در دهان، او را به پهلو بخوابانند تا بتواند به راحتی نفس بکشد و با تماس با اورژانس بیمار را در سریعترین زمان ممکن به بیمارستان برساند.

نگاهی دقیقتر بر کمکهای اولیه در مواجهه با بروز سکته مغزی:

اصطلاح‌ «سكته‌ مغزی‌» وضعیتی‌ را توصیف‌ می‌كند كه‌ در آن‌، جریان‌ خون‌ یك‌ قسمت‌ از مغز در اثر یك‌ لخته‌ خونی‌ یا یك‌ رگ‌ خونی‌ پاره‌ شده‌، به‌طور ناگهانی‌ و جدی‌ مختل‌ می‌شود. انتقال‌ سریع‌ بیمار به‌ بیمارستان‌ بسیار حیاتی‌ است‌. اگر سكته‌ مغزی‌ به‌ دلیل‌ لخته‌ روی‌ داده‌ باشد، می‌توان‌ با دادن‌ دارو، وسعت‌ صدمه‌ مغزی‌ را محدود و روند بهبود را سریع‌تر كرد. سكته‌ مغزی‌ به‌طور شایع‌تر در سنین‌ بالا و نیز در افرادی‌ كه‌ دچار فشار خون‌ بالا یا برخی‌ دیگر اختلالات‌ گردش‌ خون‌ هستند، رخ‌ می‌دهد. آثار سكته‌ مغزی‌ وابسته‌ به‌ حجم‌ و بخشی‌ از مغز است‌ كه‌ دچار آسیب‌ شده‌ است‌. در برخی‌ موارد، این‌ وضعیت‌ می‌تواند كشنده‌ باشد؛ با این‌ حال‌، اكثر افراد پس‌ از سكته‌ مغزی‌، به‌طور كامل‌ بهبود پیدا می‌كنند.

تشخیص‌

ممكن‌ است‌ موارد زیر وجود داشته‌ باشند: 
مشكلاتی‌ در تكلم‌ و بلع‌ 
اگر از بیمار بخواهید كه‌ دندان‌های‌ خود را نشان‌ دهد، تنها یك‌ طرف‌ صورت‌ حركت‌ خواهد كرد و یا حركت‌ (دوطرف‌) یكسان‌ نیست‌. 
از دست‌ دادن‌ قدرت‌ یا حركت‌ در اندام‌ها 
سردرد شدید و ناگهانی‌ 
وضعیت‌ ذهنی‌ منگ‌ و هیجان‌زده‌ كه‌ می‌تواند با مستی‌ اشتباه‌ گرفته‌ شود. 
از دست‌ رفتن‌ هوشیاری‌ به‌طور ناگهانی‌ یا تدریجی‌

اهداف‌

باز نگه‌ داشتن‌ راه‌ تنفسی‌ 
فراهم‌ كردن‌ شرایط‌ انتقال‌ فوری‌ بیمار به‌ بیمارستان‌ 

هشدار!

 

اگر بیمار بی‌هوش‌ است‌، راه‌ تنفسی‌ را باز و تنفس‌ را كنترل‌ كنید؛ آماده‌ باشید تا در صورت‌ لزوم‌، احیای‌ تنفسی‌ و ماساژ قفسه‌ سینه‌ را آغاز كنید . اگر بیمار نفس‌ می‌كشد، وی‌ را در وضعیت‌ بهبود قرار دهید. با مركز اورژانس‌ تماس‌ بگیرید و آمبولانس‌ درخواست‌ كنید. تا زمان‌ رسیدن‌ نیروهای‌ امداد پزشكی‌، علایم‌ حیاتی‌ (سطح‌ پاسخ‌دهی‌، نبض‌ و تنفس‌) را كنترل‌ و ثبت‌ كنید. 

احتیاط‌!

 

چیزی‌ برای‌ خوردن‌ یا نوشیدن‌ به‌ بیمار ندهید چون‌ سكته‌ مغزی‌ می‌تواند عمل‌ بلع‌ را با مشكل‌ روبه‌رو كند.

1) اگر بیمار هوشیار است‌، به‌ او كمك‌ كنید تا دراز بكشد به‌ طوری‌ كه‌ سر و شانه‌هایش‌ مختصری‌ بالاتر از تنه‌، روی‌ چیزی‌ تكیه‌ كند. سر او را به‌ سمت‌ مبتلا خم‌ كنید و یك‌ حوله‌ روی‌ شانه‌ او قرار دهید تا هرگونه‌ ترشحی‌ را جذب‌ كند. با مركز اورژانس‌ تماس‌ بگیرید و آمبولانس‌ درخواست‌ كنید.

2) هر لباسی‌ را كه‌ ممكن‌ است‌ تنفس‌ بیمار را دچار اختلال‌ كند، شل‌ كنید. همچنان‌ به‌ بیمار اطمینان‌ خاطر بدهید. علایم‌ حیاتی‌ (سطح‌ پاسخ‌دهی‌، نبض‌ و تنفس‌) را تا رسیدن‌ نیروهای‌ امداد پزشكی‌، كنترل‌ و ثبت‌ كنید.

برداشت از: نجاتگر تهران




:: موضوعات مرتبط: اسیب ها و درمان، ،
:: برچسب‌ها: سكته مغزي,

نویسنده : علی عسگری تاریخ : شنبه 25 خرداد 1392



تمام حقوق اين وبلاگ و مطالب آن متعلق به کوهستان الهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجه مي باشد.